Na teraz: RENNIE FRUIT trzeba sprawdzić

Ludzie szukają opinii o RENNIE FRUIT. I to nie powinno nikogo zdziwić, bo gdy trzeba nabyć produkt, to warto poznać opinie innych klientów. Tymczasem opinie te bywają bardzo odmienne. Niektórzy wychwalają RENNIE FRUIT a inni wręcz przeciwnie. Może komentarze pod tym artykułem pomogą wam ustalić swoje zdanie. Często to zdanie innych przyjaciół przeważa o tym czy nabywamy czy nie. Zapraszamy do umieszczania komentarzy.
Układ pokarmowy to tzw. system połączonych ze sobą narządów mających na celu czynności dostarczania ustrojowi odpowiedniej ilości wody i substancji pokarmowych.
  Sklad

Zhydrolizowana skrobia kukurydziana, OLEJE ROŚLINNE (wysokooleinowy olej słonecznikowy, olej sojowy, olej canola), kazeinian wapnia (białko mleka), sacharoza, SKŁADNIKI MINERALNE (cytrynian sodu, cytrynian potasu, węglan wapnia, chlorek magnezu, wodorofosforan potasu, chlorek sodu, chlorek potasu, dwuwodorofosforan sodu, siarczan cynku, siarczan żelaza, siarczan manganu, siarczan miedzi, chlorek chromu, molibdenian sodu, jodek potasu, selenian sodu), proszek kakaowy (soja), izolowane białko sojowe, fruktooligosacharydy (FOS), inulina, izolowane białko mleka, substancja smakowo zapachowa, WITAMINY (chlorek choliny, askorbinian sodu, witamina E, przeciwutleniacz palmitynian askorbylu (E304), przeciwutleniacz mieszanina tokoferoli (E306), octan witaminy A, niacynamid, d-pantotenian wapnia, biotyna, witamina D3, cyjanokobalamina, chlorowodorek pirydoksyny, chlorowodorek tiaminy, kwas foliowy, ryboflawina, filochinon, ß-karoten). Może zawierać fosforan wapnia, siarczan magnezu.

                                                                                                                                            
Średnia zawartość                        jednostka             w 100 g            w 100 ml                % ZDS**         
                                                                                  proszku            stand. roz.*          (w 100ml  stand.
                                                                                                                                        rozcieńczenia*)      
                                                                                                                                                     
                                                                                                                                                  Wartość energetyczna                    kcal (kJ)                 435 (1829)        100 (421)                      –
Białko (14,9 % energii)                   g                              16,16                  3,72                                –
Tłuszcze (29,5 % energii)              g                              14,23                  3,27                                –
W tym: MUFA                                    g                              8,80                    2,03                               
            PUFA                                      g                              3,75                    0,86                               
Weglowodany (53,6% energii)     g                              58,28                  13,40                              –
FOS/Inulina (2,0% energii)            g                              4,37                    1,01                               
Woda                                                 g                              3,50                    –                                       –
Składniki mineralne
Sód                                                     mg                          356                     82                                   –
Potas                                                 mg                          813                     187                                 9
Chlorki                                               mg                          559                     129                                 16
Wapń                                                 mg                          447                     103                                 13
Fosfor                                                mg                          239                     55                                   8
Magnez                                              mg                          74,3                    17,1                                5
Żelazo                                                mg                          3,15                    0,72                                5
Cynk                                                   mg                          4,78                    1,10                                11
Mangan                                             mg                          1,63                    0,37                                19
Miedź                                                  µg                           407                     94                                   9
Jod                                                     µg                           65,1                    15,0                                10
Selen                                                 µg                           22,4                    5,1                                  9
Chrom                                               µg                           28,3                    6,5                                  16
Molibden                                           µg                           42,7                    9,8                                  20
Witaminy
Witamina A (octan)                          µg RE (j.m.)          457 (1525)        105 (351)                      13
Witamina A (β-karoten)                  µg RE (j.m.)          20 (203)             5 (47)                             1
Witamina D3                                     µg (j.m.)                 4,83 (193)         1,11 (44)                        22
Witamina E                                       mg α-TE (j.m.)      8,0 (12,0)           1,9 (2,8)                         16
Witamina K1                                     µg                           21,3                    4,9                                  7
Witamina C                                       mg                          54,9                    12,6                                16
Kwas foliowy                                    µg                           132                     30                                   15
Witamina B1                                     mg                          0,81                    0,19                                17
Witamina B2                                     mg                          0,81                    0,19                                14
Witamina B6                                     mg                          1,02                    0,23                                16
Witamina B12                                   µg                           1,52                    0,35                                14
Niacyna (równoważnik niacyny)    mg                          8,34                    1,92                                12
Kwas pantotenowy                          mg                          4,27                    0,98                                16
Biotyna                                               µg                           18,3                    4,2                                  8
Cholina                                              mg                          138,2                  31,8                                –
 
Osmolarność: 382 mOsm/l
 
* Standardowe rozcieńczenie – 1 litr pokarmu otrzymuje się poprzez rozpuszczenie 230 g proszku
**ZDS – zalecanego dziennego spożycia

  Sposob przygotowania
Aby przygotować 230 ml pokarmu, należy do szklanego naczynia wlać 195 ml schlodzonej, przegotowanej wody. Następnie, ciągle mieszając, wsypać powoli 6 miarek (miarka dołączona do opakowania) albo 53,5 g proszku Ensure. Dokładnie wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. 100 ml pokarmu przygotowanego zgodnie z powyższą instrukcją dostarcza około 100 kcal. Z jednego opakowania (400 g proszku) można przygotować siedem i pół porcji, każda porcja po 230 ml pokarmu. Przygotowywać przestrzegajac zasad higieny.
  Sposób użycia i przechowywania
Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu puszki należy ją przykryć i przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, ale nie w lodówce. Po otwarciu zawartość puszki należy zużyć w ciągu 3 tygodni. Przygotowany pokarm należy spożyć natychmiast albo przechowywać w lodowce pod przykryciem, nie dłużej niż 24 godziny. Pozostałość wyrzucić.
  Ważna informacja

Dieta może być stosowana jako jedyne źródło pożywienia albo jako uzupełnienie odżywiania naturalnego, pod kontrolą lekarza.
Preparat nie może być przeznaczony dla dzieci, jednakże lekarz może zalecić jego stosowanie.
Nie podawać pozajelitowo (dożylnie).
Nie stosować w galaktozemii.
Produkt bezglutenowy.

  Żywienie poprzez zgłębnik
Należy przestrzegać zaleceń lekarza. W czasie rozpoczynania odżywiania sie poprzez zgłębnik, szybkość podawania i objętość diety zależą od stanu zdrowia pacjenta i jego indywidualnej tolerancji. Dietę należy przygotować i podawać zgodnie z zasadami higieny, by zapobiec jej zanieczyszczeniu.
  Opis
Ensure (proszek) – smak czekoladowy dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postepowania dietetycznego u osób z objawami niedożywienia i u osob, u których istnieje ryzyko niedożywienia. Ensure może być kompletną, zbilansowaną dieta zawierającą fruktooligosacharydy (FOS) i inulinę.
 

                                                                                                                        w 100 ml                       % ZDS**
Średnia zawartość                        jednostka             w 100 g             standardowego          (w 100 ml standard.
                                                                                            proszku             rozcieńczenia              *              rozcieńczenia*)
 
Wartość energetyczna                    kcal (kJ)                 435 (1829)        100 (421)                      –
Białko (14,9 % energii)                   g                              16,16                  3,72                                –
Tłuszcze (29,5 % energii)              g                              14,23                  3,27                                –
W tym: MUFA                                    g                              8,80                    2,03                               
            PUFA                                      g                              3,75                    0,86                               
Węglowodany (53,6% energii)     g                              58,28                  13,40                              –
FOS/Inulina (2,0% energii)            g                              4,37                    1,01                               
Woda                                                 g                              3,50                    –                                       –
Skladniki mineralne
Sód                                                     mg                          356                     82                                   –
Potas                                                 mg                          813                     187                                 9
Chlorki                                               mg                          559                     129                                 16
Wapń                                                 mg                          447                     103                                 13
Fosfor                                                mg                          239                     55                                   8
Magnez                                              mg                          74,3                    17,1                                5
 
System pokarmowy składa się z zróżnicowanych elementów : jelit, watroby, żołądka, i trzustki, które należycie wypełniają swoja rolę. Jelito to również przecież ten fragment przewodu pokarmowego kręgowców, a u bezkręgowców – ten fragment albo cały przewód pokarmowy. Z badań przeprowadzonych poprzez naukowców z Uniwersytetu w Southampton i Auckland wynika, że stres i zaniepokojenie zwiększaja prawdopodobieństwo zachorowania na Zespół Jelita Drażliwego. Do symptomow należa głównie : zaparcia albo biegunki, bóle brzucha, zapalenia jelita grubego, alergie pokarmowe nadwrażliwość i nietolerancja mleka albo glutenu, wiatry, nalot na języku, nieprzyjemny zapach z ust.
System pokarmowy pełni istotną funkcje w ustroju. Bez niego brakowałoby pokarmu. Zawartość przewodu pokarmowego ulega stałemu przesuwaniu, w kierunku od jamy ustnej do odbytu. Ważnym mechanizmem warunkujacym prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego może być jego skoordynowana i precyzyjna czynność motoryczna – perystaltyka. W wypadku jelit najbardziej charakterystyczny może być ruch robaczkowy (nazwa historyczna), a dużo cześciej nazwany obecnie bardziej prawidłowo – ruchem perystaltycznym. Polega on na tym, że skurcz jelita powstaje jedynie w pewnym jego odcinku, na skutek skurczu mięśni okreżnych i posuwa się naprzód, podobnie jak obserwujemy to także np. u dżdżownic. Prócz owych ruchów istnieją wciaż jeszcze ruchy wahadłowe, powstałe na skutek skurczu mięśni podłużnych. Obecnie uważa się, że to także jesteśmy w stanie ruchy odcinkowe (wahadłowe) odgrywaja ważniejsza rolę w przesuwaniu pokarmu niż ruchy perystaltyczne. Skurcze odcinkowe zachodzą z większą częstotliwością w proksymalnych niż w dystalnych częściach jelit co powoduje stopniowe przesuwanie pokarmu.

Reklamy

One thought on “Na teraz: RENNIE FRUIT trzeba sprawdzić

  1. I co trzeba poczytać o dolegliwościach układu pokarmowego? Coś tam na temat stolca. Zasadniczo kolorystyczna norma dla stolca może być dość szeroka (od umiarkowanie jasnych do ciemnych brązów), a my nie mamy problemów z oceną sytuacji, szczegolnie, kiedy kal może być papkowaty (ani za luźny, ani nadto twardy), nie zawiera również widocznych domieszek, a jego kolor odzwierciedla po częsci to, co ostatnio jedliśmy. Gdy jednakże stolec może być wyraźnie odbarwiony, znacznie ciemniejszy niż zwykle, zielonkawy czy może czerwony, włącza się nam lampka alarmowa. Słusznie. Taka sytuacja zawsze wymaga wyjaśnienia i znalezienia winowajcy, szczególnie, kiedy klopot utrzymuje się dlużej albo powraca. Jeśli ktoś ma choroba układu pokarmowego, to również ważna może być dieta. Mukowiscydoza może być nieuleczalną chorobą genetyczną, w której dochodzi m.in. do stopniowego uszkodzenia trzustki, kamicy żółciowej, niedrożności smółkowej i marskości wątroby. Jak powinna wygladać skutecznia dieta osób chorych na mukowiscydozę? Skutecznia dieta powinna być wysokoenergetyczna i wysokobiałkowa, bo u chorych zaburzony może być proces trawienia i wchłaniania. Dochodzi do zwiększonego wydatku energetycznego spowodowanego chorobą oskrzelowo-płucną. Często podaż podstawowych skladników odżywczych może być w tej sytuacji nadto niska. Należy wtenczas rozważyć dodatkowo podaż specjalnych produktów wysokoenergetycznych albo żywienie poprzez sonde czy może gastrostomię. Niewlaściwa skutecznia dieta może prowadzić do zaburzeń stanu odżywienia, w tym niedożywienia.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s