Nowinka czy nie nowość – RENNIE FRUIT napiszmy co o nim myślimy

Konsumenci szukają opinii o RENNIE FRUIT. I to nie jest dziwne, bo gdy należy kupić produkt, to warto poznać opinie innych. Ale jednak opinie te bywają zdecydowanie różne. Niektórzy chwalą RENNIE FRUIT a inni wręcz przeciwnie. Może komentarze pod tym artykułem pomogą wam uzyskać własne zdanie. Często to zdanie innych konsumentów decyduje o tym czy kupujemy czy nie. Zapraszamy do komentowania.
Układ pokarmowy to tzw. system połączonych ze sobą narządów służących zapewnieniu dostarczania właściwej ilości tlenku wodoru i składników odżywczych.
  Skład

Zhydrolizowana skrobia kukurydziana, OLEJE ROŚLINNE (wysokooleinowy olej słonecznikowy, olej sojowy, olej canola), kazeinian wapnia (bialko mleka), sacharoza, SKŁADNIKI MINERALNE (cytrynian sodu, cytrynian potasu, weglan wapnia, chlorek magnezu, wodorofosforan potasu, chlorek sodu, chlorek potasu, dwuwodorofosforan sodu, siarczan cynku, siarczan żelaza, siarczan manganu, siarczan miedzi, chlorek chromu, molibdenian sodu, jodek potasu, selenian sodu), proszek kakaowy (soja), izolowane bialko sojowe, fruktooligosacharydy (FOS), inulina, izolowane bialko mleka, substancja smakowo zapachowa, WITAMINY (chlorek choliny, askorbinian sodu, witamina E, przeciwutleniacz palmitynian askorbylu (E304), przeciwutleniacz mieszanina tokoferoli (E306), octan witaminy A, niacynamid, d-pantotenian wapnia, biotyna, witamina D3, cyjanokobalamina, chlorowodorek pirydoksyny, chlorowodorek tiaminy, kwas foliowy, ryboflawina, filochinon, ß-karoten). Może zawierać fosforan wapnia, siarczan magnezu.

                                                                                                                                            
Średnia zawartość                        jednostka             w 100 g            w 100 ml                % ZDS**         
                                                                                  proszku            stand. roz.*          (w 100ml  stand.
                                                                                                                                        rozcieńczenia*)      
                                                                                                                                                     
                                                                                                                                                  Wartość energetyczna                    kcal (kJ)                 435 (1829)        100 (421)                      –
Białko (14,9 % energii)                   g                              16,16                  3,72                                –
Tluszcze (29,5 % energii)              g                              14,23                  3,27                                –
W tym: MUFA                                    g                              8,80                    2,03                               
            PUFA                                      g                              3,75                    0,86                               
Weglowodany (53,6% energii)     g                              58,28                  13,40                              –
FOS/Inulina (2,0% energii)            g                              4,37                    1,01                               
Woda                                                 g                              3,50                    –                                       –
Składniki mineralne
Sod                                                     mg                          356                     82                                   –
Potas                                                 mg                          813                     187                                 9
Chlorki                                               mg                          559                     129                                 16
Wapń                                                 mg                          447                     103                                 13
Fosfor                                                mg                          239                     55                                   8
Magnez                                              mg                          74,3                    17,1                                5
Żelazo                                                mg                          3,15                    0,72                                5
Cynk                                                   mg                          4,78                    1,10                                11
Mangan                                             mg                          1,63                    0,37                                19
Miedź                                                  µg                           407                     94                                   9
Jod                                                     µg                           65,1                    15,0                                10
Selen                                                 µg                           22,4                    5,1                                  9
Chrom                                               µg                           28,3                    6,5                                  16
Molibden                                           µg                           42,7                    9,8                                  20
Witaminy
Witamina A (octan)                          µg RE (j.m.)          457 (1525)        105 (351)                      13
Witamina A (β-karoten)                  µg RE (j.m.)          20 (203)             5 (47)                             1
Witamina D3                                     µg (j.m.)                 4,83 (193)         1,11 (44)                        22
Witamina E                                       mg α-TE (j.m.)      8,0 (12,0)           1,9 (2,8)                         16
Witamina K1                                     µg                           21,3                    4,9                                  7
Witamina C                                       mg                          54,9                    12,6                                16
Kwas foliowy                                    µg                           132                     30                                   15
Witamina B1                                     mg                          0,81                    0,19                                17
Witamina B2                                     mg                          0,81                    0,19                                14
Witamina B6                                     mg                          1,02                    0,23                                16
Witamina B12                                   µg                           1,52                    0,35                                14
Niacyna (rownoważnik niacyny)    mg                          8,34                    1,92                                12
Kwas pantotenowy                          mg                          4,27                    0,98                                16
Biotyna                                               µg                           18,3                    4,2                                  8
Cholina                                              mg                          138,2                  31,8                                –
 
Osmolarność: 382 mOsm/l
 
* Standardowe rozcieńczenie – 1 litr pokarmu otrzymuje się poprzez rozpuszczenie 230 g proszku
**ZDS – zalecanego dziennego spożycia

  Sposób przygotowania
Aby przygotować 230 ml pokarmu, należy do szklanego naczynia wlać 195 ml schłodzonej, przegotowanej wody. Następnie, ciągle mieszajac, wsypać powoli 6 miarek (miarka dołączona do opakowania) albo 53,5 g proszku Ensure. Dokładnie wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. 100 ml pokarmu przygotowanego zgodnie z powyższą instrukcją dostarcza około 100 kcal. Z jednego opakowania (400 g proszku) można przygotować siedem i pół porcji, każda porcja po 230 ml pokarmu. Przygotowywać przestrzegając zasad higieny.
  Sposób użycia i przechowywania
Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu puszki należy ja przykryć i przechowywać w chlodnym, suchym miejscu, ale nie w lodówce. Po otwarciu zawartość puszki należy zużyć w ciągu 3 tygodni. Przygotowany pokarm należy spożyć natychmiast albo przechowywać w lodówce pod przykryciem, nie dłużej niż 24 godziny. Pozostałość wyrzucić.
  Ważna informacja

Dieta może być stosowana jako jedyne źródlo pożywienia albo jako uzupełnienie odżywiania naturalnego, pod kontrola lekarza.
Preparat nie może być przeznaczony dla dzieci, jednakże lekarz może zalecić jego stosowanie.
Nie podawać pozajelitowo (dożylnie).
Nie stosować w galaktozemii.
Produkt bezglutenowy.

  Żywienie poprzez zgłebnik
Należy przestrzegać zaleceń lekarza. W czasie rozpoczynania odżywiania się poprzez zgłębnik, szybkość podawania i objętość diety zależą od stanu zdrowia pacjenta i jego indywidualnej tolerancji. Dietę należy przygotować i podawać zgodnie z zasadami higieny, by zapobiec jej zanieczyszczeniu.
  Opis
Ensure (proszek) – smak czekoladowy dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego u osób z objawami niedożywienia i u osób, u których istnieje ryzyko niedożywienia. Ensure może być kompletna, zbilansowaną dietą zawierającą fruktooligosacharydy (FOS) i inuline.
 

                                                                                                                        w 100 ml                       % ZDS**
Średnia zawartość                        jednostka             w 100 g             standardowego          (w 100 ml standard.
                                                                                            proszku             rozcieńczenia              *              rozcieńczenia*)
 
Wartość energetyczna                    kcal (kJ)                 435 (1829)        100 (421)                      –
Białko (14,9 % energii)                   g                              16,16                  3,72                                –
Tłuszcze (29,5 % energii)              g                              14,23                  3,27                                –
W tym: MUFA                                    g                              8,80                    2,03                               
            PUFA                                      g                              3,75                    0,86                               
Węglowodany (53,6% energii)     g                              58,28                  13,40                              –
FOS/Inulina (2,0% energii)            g                              4,37                    1,01                               
Woda                                                 g                              3,50                    –                                       –
Składniki mineralne
Sod                                                     mg                          356                     82                                   –
Potas                                                 mg                          813                     187                                 9
Chlorki                                               mg                          559                     129                                 16
Wapń                                                 mg                          447                     103                                 13
Fosfor                                                mg                          239                     55                                   8
Magnez                                              mg                          74,3                    17,1                                5
 
System pokarmowy składa się z różnorodnych elementów : jelit, wątroby, żoładka, i trzustki, które wszystkie spełniają rolę. Groźne dla zdrowia może być zatrucie salmonellowe, bo zazwyczaj domowe leczenie właściwe nie może być skuteczne i konieczna może być hospitalizacja. Dla niemowląt i małych dzieci zatrucie pokarmowe może być szczególnie niebezpieczne, bo może w ciagu kilku-kilkunastu godzin spowodować odwodnienie, którego objawami są: apatyczne zachowanie malucha, przyśpieszony oddech, zapadniete oczy nasze i ciemiączko, suchy język i błony śluzowe jamy ustnej, gęsta ślina i nieelastyczna, marszcząca się w fałdy ludzka skóra na brzuszku. Może być to także dla dziecka stan zagrożenia życia i konieczne może być szybkie leczenie właściwe szpitalne. Skoro objawy zatrucia pokarmowego ustępują i poprawia sie samopoczucie, to także można stopniowo rozszerzać dietę, zaczynając od sucharków i kleiku, a następnie można podawać gotowane białe mieso, chude wędliny, biale pieczywo. Do czasu całkowitego ustąpienia objawów nie podaje się pokarmów zawierajacych błonnik, a zatem owoców, warzyw i jarzyn.
System pokarmowy pełni istotną rolę w organiźmie człowieka. Bez niego zabrakłoby nam pokarmu. Pokarm dostający się do tegoż układu ulega ciagłemu przesuwaniu począwszy od jamy ustnej a skończywszy na odbycie. ważną rolę warunkującą prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego stanowi skoordynowana i precyzyjna czynność motoryczna, którą stanowi ruch robaczkowy jelit zwany także ruchem perystaltycznym albo po prostu perystaltyką. Perystaltyka może być to także skurcz jelita powstający w określonym odcinku jelita w wyniku skurczu mieśni okrężnych, skurcz ow przesuwa pokarm do przodu (podobnie przemieszcza sie dżdżownica). Gdyby dochodzilo do skurczu całej powierzchni jelita wówczas pokarm pozostawałby cały czas w tym samym miejscu. Istnieja rownież ruchy wahadłowe, powstające w wyniku skurczu mięśni podłużnych. W jelicie grubym obserwuje się także zachodzenie ruchow perystaltycznych w kierunku ododbytniczym. Na perystaltykę jelit wplywa dużo czynników: nadmierna motoryka występuje w czasie biegunki, a osłabienie ruchow robaczkowych obserwujemy w zaparciach.

Reklamy

One thought on “Nowinka czy nie nowość – RENNIE FRUIT napiszmy co o nim myślimy

  1. Moim zdaniem należy poczytać komentarze i wywiedzieć się kto ma jaki osąd o produkcie. Zwykle tak robię, by sobie nieco wyrobić opinie i nie nabywać czegoś bez znajomości.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s